Pikku-Finlandian tiloissa elää Suomen luonto - sävelissä soi Feelment

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 3 min
17.5.2022 10:40

Töölönlahden rannalle kohonnut Pikku-Finlandia on ottanut sisaruksensa Finlandia-talon roolin kulttuurin tapahtumakeskuksena. Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä suunniteltu rakennus on kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle. Puuelementeistä toteutettu Pikku-Finlandia on loistava lisä Töölönlahden kaupunkitilassa kirjallisuuden kodin Oodin ja isosisaruksen Finlandia-talon syleilyssä.

Jotta Pikku-Finlandian tunnelma ei jäisi pelkästään Finlandia-talon tyylikkyyden kannattelun varaan, on suunnittelun taustalla käytetty useita huolella valittuja elementtejä. Tästä syystä Pikku-Finlandian musiikkiympäristön toteuttamisessa lähdettiinkin hyödyntämään Feelmentin laajaa musiikkivalikoimaa; mutta miten brändin tyyliin mukautuvat soittolistat viimeistelevät asiakaskokemuksen? Me kävimme pohtimassa asiaa jokaisen aistimme avulla.

 

Luonto yhdistyy tilaan

Astuessa Pikku-Finlandian puurakennuksen sisätiloihin, mieleen nousee Nocturne – Eino Leinon tulkinta Suomen luonnon kauneudesta. Aulatilassa olevat männyt kohoavat jykevästi kohti kattoa kuin kuiskaten runon alkusäkeitä: ”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu.” Luonto, valo ja ajattomuus keskustelevat keskenään täydessä harmoniassa.

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa yhteistyössä suunniteltu Pikku-Finlandia on saanut inspiraatiota suomalaisesta mäntymetsästä. Rakennuksen kaikki 95 mäntyä on valittu arkkitehti Jaakko Torvisen johtaman työryhmän toimesta loviisalaisesta metsästä. Puhuttelevan kokonaisuuden takana on tarkkaa suunnittelua, jonka jokaisessa vaiheessa on otettu huomioon Pikku-Finlandian persoona eli brändikuva.

Ajatonta, tulevaisuuteen suuntaavaa tunnelmaa ovat tukemassa ekologiset ja kierrätettävät materiaalit. Innovatiivisuus yhdistyy luonnonmateriaaleihin ja maiseman luomiseen. ”Tila on tehty mahdollisimman luonnolliseksi ja materiaaleja on käsitelty mahdollisimman vähän”, Jaakko Torvinen kertoo. Arkkitehdin suosikkikohta rakennuksessa onkin Finlandia Café&Wine -kahvilan kulmanurkkaus, jossa tilaan sijoitettu mänty ikään kuin käy vuoropuhelua Töölönlahden luonnon kanssa.

 

Taustamusiikki viimeistelee kokemuksen

Jokaisen männyn tarkan sijainnin lisäksi suunnittelua on vaatinut myös tilan musiikkimaailma. Jotta asiakkaiden tarpeet voitaisiin täyttää mahdollisimman laajalla otteella, on rakennuksen sisälle luotu erilaisia äänialueita ja -maisemia. Soittolistoiksi valikoitui vaihtelevaan tilakäyttöön ja vuorokauden aikoihin mukautuvia kokonaisuuksia, jotka samalla tukevat Pikku-Finlandian tyyliä.

Aulatilan musiikkiympäristö on luotu kunnioittamaan hyvinkin monipuolista asiakaskuntaa ja käyttötarkoitusta, sillä itse tapahtumatila taipuu niin kokouksista aina livekonsertteihin asti. Soittolistaa vaihtamalla voi taustamusiikin sävelet mukauttaa palvelemaan juuri sen hetkistä kuulijakuntaa. Kahvilan musiikkiympäristö on suunniteltu tukemaan myös vuorokaudenaikojen mukaista tunnelmaa; aamupäivän rauhalliset sävelet herättelevät kohti uutta päivää, lounastauolla kuljetetaan ajatukset pois työasioista ja iltapäivisin rentoudutaan After Work -tunnelmissa. Pikku-Finlandian tilaa tukeva tunnelma saatiinkin aikaan Feelmentin BrandFit -palvelun avulla.

 

Finlandia Café&Wine

- kaupunkilaisten kohtaamispaikka

Töölönlahden merimaisemat pyrkivät valon lailla sisään lattiasta kattoon ylettyvistä ikkunoista. Pikku-Finlandian päädyssä sijaitseva Café&Wine kutsuu ohikulkijoita vierailulle ja pysähtymään tähän hetkeen. Kahvilaympäristössä vallitsee tule juuri sellaisena kuin olet –tunnelma. Tarjolla on elämyksellinen levähdyshetki hyvän ruoan ja juoman parissa, ja jokainen asiakas on tervetullut rentoutumaan – ohikulkevasta lenkkeilijästä toimistotyöntekijään.

Kuten Pikku-Finlandiaa ympäröivä luonto, myös Café&Wine elää sesongeissa. Vaihteleva tarjonta ja luomutuotteet näkyvät kahvilaherkkujen ohella myös lounaalla sekä After Work –tarjoiluissa. ”Keittiö on talon sydän”, toteaa keittiöpäällikkö Mika Jokela kertoessaan Pikku-Finlandian tarjoamista makuelämyksistä. Rakkaus Suomen luontoa kohtaan näkyy ja maistuu, eikä kahvilan lounasvalikoimaa ole suotta nimetty yhdeksi kaupungin parhaista. Kesäkaudella jalkojaan pääsee lepuuttamaan myös Helsingin pisimmällä terassilla.

 

Elämyksiä kaikille aisteille

Pikku-Finlandiassa järjestettävät musiikki-illat, vaihtuvat taidenäyttelyt sekä kahvilan tarjoamat makunautinnot tekevät kokemuksesta ainutlaatuisen. Tunnetta vahvistaa Suomen luonnosta tutut elementit kuten Vaara-Suomen omainen aukeus, aidot mäntypilarit ja pehmeät värisävyt. Pilkahduksen raikkautta ovat tuomassa suomalaiset klassikko design-tuotteet kuten Marimekon tekstiilit.

Istuessa Finlandia-talosta tuodussa Artekin Aalto-tuolissa, kädessä lasillinen Alvar-nimikkokuohuvaa, voi edessä siintävän Töölönlahden nähdä kieltämättä kauniimpana kuin koskaan. Eino Leinon runossa kuvattu suomalainen luonnonmystiikka on käsin kosketeltavissa; aika pysähtyy ja mieli hiljenee. Aivan kuten Nocturnen saama tunnelisäys Vesa-Matti Loirin tulkinnasta, myös Pikku-Finlandian kauneuden viimeistelee huolella suunniteltu taustamusiikki. Sävelet, jotka sulautuvat tilaan täyttääkseen sen tyhjiön, jota hiljaisuus tuo tullessaan. Finlandia-talo voi siis ylpeänä luovuttaa tehtävänsä tämän pikkusisaruksen harteille seuraavan muutaman vuoden ajaksi.

 

Nurkkapöytä kahvilassa. Taustalla isot ikkunat ja kevättalven maisema.
Finlandia Café&Wine -kahvilan nurkkapöytä on arkkitehti Jaakko Torvisen suosikkikohta Pikku-Finlandiassa.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin