Karaoken matka historiasta nykypäivään

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 2 min
7.9.2022 15:49

Karaoke on laulattanut suomalaisia jo vuosikymmenten ajan – heti 1990-luvulta lähtien, kun karaoke levisi Japanista muualle maailmaan. Vuosien varrella kehitys on kulkenut eteenpäin, kuten myös karaokeen liittyvät mielikuvat. Millaisista muutoksista on kyse? Me kysyimme asiaa karaokejuontajalta Jonas Laaksoselta.

Undergroundista trendikkyyteen

Pitkään karaoken parissa työskennellyt Jonas on päässyt näkemään muutosten ja kehityksen kulun hyvin lähietäisyydeltä. Karaokejuontajan uran hän aloitti ruotsinlaivoilta, josta siirtyi kuitenkin maihin karaokeliikkeeseen töihin. Suomen kylät ja kaupungit tulivat tutuksi kiertäessä ympäri kotimaata samalla vieden karaokea eteenpäin. Vantaan Shamrockin karaokejuontajana nykyisin tunnettu Jonas on vuosien varrella huomannut muutoksen erityisesti karaoken maineessa:

”Karaoke oli pitkään ns. undergroundia, mutta nykyisin fiilis on enemmänkin se, että karaoke on siirtynyt ikään kuin olohuoneen puolelle. Karaoken laulaminen on enemmän sosiaalisesti hyväksyttyä; se on osa hauskanpitoa eikä sitä tarvitse enää hävetä”, kertoo Jonas.

Muutokset karaoken maineessa ovat heijastuneet myös juontajan työnkuvaan. Kokemusta on kertynyt monenlaisista tilaisuuksista; Jonas on juontanut karaokea mm. radion välityksellä, Linnan juhlien jatkoilla ja isoissa toritapahtumissa.

Kaikkea voi laulaa

Tekniikan kehittyminen on muuttanut karaokesta helpommin lähestyttävää, sillä nykyisin voidaan laulaa juuri sitä, mitä halutaan eikä vain sitä mitä on tarjolla: ”Ennen laulaminen oli paljon siitä kiinni, mitä karaokelevyjä ravintolaan oli hankittu. Esimerkiksi englannin kielistä valikoimaa ei aina koettu tarpeelliseksi. Suomenkielisten levyjen kohdalla haasteita toi kalliit hinnat.”

Kynnys lähteä laulamaan onkin laskenut kappalevalikoiman paranemisen myötä, sillä nykypäivänä karaokelistoilta löytyy biisejä kaikista eri genreistä. Esimerkiksi Feelmentin kautta ravintolat saavat käyttöönsä Suomen laajimman karaokekirjaston, jonka kappalevalikoima kasvaa joka viikko. Panostus kotimaiseen biisivalikoimaan on suuri - niitähän Feelmentin valikoimasta löytyy yli 50 % enemmän mitä muilta palveluntarjoajilta.

Paperisista karaokelistoista digitaalisiin

Karaokelaitteiden kehittyminen parempaan suuntaan on ollut helpottava tekijä ravintola-alalla; nykyisin karaoke hoituu parhaimmillaan yhden ammattikäyttöön suunnitellun sovelluksen kautta. Selkeä käyttöjärjestelmä helpottaa myös karaokejuontajan työtä, sillä hyvät ominaisuudet tukevat parhaan mahdollisen karaoke-elämyksen toteuttamista.

Esimerkiksi Feelmentin Digitilaus-palvelu on tärkeä osa Jonaksen työtä Vantaan Shamrockissa. Digitilauksen ansioista ravintolan asiakkaat pääsevät selaamaan karaokelistoja nettisivun välityksellä – näin halutun kappaleen tilaaminen onnistuu suoraan omalla puhelimella. Digitilauksen lisäksi mm. taustamusiikin ja karaoken vuorottelu, helppo jononhallinta sekä monipuoliset tiedot kappaleista tekevät karaokepalvelun käytöstä mutkatonta.


Katso lyhyt esittelyvideo Digitilauksesta painamalla tästä.


Toiveista totta

Uudet tuulet ovat tuoneet mukanaan myös mahdollisuuden kuunnella asiakkaiden toivomuksia erilaisella otteella. Jos biisivalikoimassa on puutteita, voivat asiakkaat lähettää toiveita suoraan karaoketuottajille yhden nettisivuston kautta. Vaikka kaikkia toiveita ei pystytä toteuttamaan, on niillä kuitenkin suuri merkitys tuotannon puolella. Karaoketuottaja Melplay kertoo lehtihaastattelussa karaoketoiveiden matkasta todeksi. Voit lukea jutun painamalla tästä.

Asiakkaiden kuuntelu ja palvelu ovat tärkeässä roolissa myös Feelmentillä, ja sen onkin huomannut Feelmentiä pitkään käyttänyt karaokejuontaja:


”On hienoa, että Feelmentillä kuunnellaan ja otetaan toiveita vastaan. Puhelintukeen on aina kiva soittaa, kun sieltä tervehditään iloisesti nimellä”, Jonas kiittelee.


Tunnelmalla on merkitystä

Karaoken trendikkyys näkyy ja kuuluu ravintoloissa, sillä laulamassa käy kaikenikäisiä aina harrastelijoista kilpailijoihin asti. Suosion mukana tulleisiin pitkiin laulujonoihin auttaa karaokekopit ja -kabinetit, joissa laulaminen onnistuu itsepalveluna. Vaikka digitalisaatio on tuonut mukanaan tämänkaltaisia uudistuksia, ei karaokejuontajan merkitys ole vähentynyt – päinvastoin!

Koska karaoke on osa illanviettoa ja juhlintaa, tulee tunnelman olla kohdallaan. Karaokejuontaja ja hyvin toimivat järjestelmät luovat yhdessä fiiliksen, joka kutsuu asiakkaita ravintolan katon alle yhä uudelleen ja uudelleen. Karaoken tahtiin tanssitaan, juhlitaan ja iloitaan. Ja niin hän, joka vannoi, ettei pidä karaokesta haluaa kuulla vielä yhden esityksen. Ja hän, joka ei koskaan ole uskaltanut laulaa, rohkaistuu lavalle. Tunnelma on luonut muutoksen.

Jonaksen löydät elementissään Vantaan Shamrockin House Of Karaoke -illoista. Kurkkaa mistä on kyse asiakastarinastamme! Tiesitkö, että voit kokeilla Feelmentin karaokea kuukauden veloituksetta? Lue tästä lisää.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin