Karaokekopit - karaoken uusi ulottuvuus

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 3 min
15.5.2022 15:44
Suomalaisten on jo pitkään sanottu olevan todellista karaokekansaa ja mitäpä sitä kieltämään, sillä karaoke on ehtinyt vuosien saatossa juurruttaa paikkansa suomalaisen ravintolakulttuurin ytimestä. Rakkaus lajiin tuo väkisinkin mukanaan välineurheilun vaatimukset; tekniikan tulee kehittyä ja uutuuksia halutaan päästä kokeilemaan. Perinteisen karaoken ohelle tulleet karaokekopit ovat loistava esimerkki tästä – karaoken elämyksellisyys on saavuttanut jälleen uuden ulottuvuuden.

Karaokekoppi – mistä on kyse?

Aasiasta lähtöisin olevat karaokekopit ovat viime vuosien aikana levinneet ympäri maailmaa, kun tekniikan edistysaskeleet ovat tuoneet myös karaokeen uudistuksia. Inspiraatiota karaokekopit ovat saaneet perinteisistä valokuva-automaateista eli valokuvakopeista. Kuvausmahdollisuus on vain korvattu karaokelaitteilla – itsepalvelua parhaimmillaan!

Aluksi karaokekoppeihin saattoi törmätä ostoskeskuksien käytävillä tai lentokentillä, joissa äänieristetyt kopit toivat ihmisille ajanvietettä. Karaokekoppien viihteellisyys sekä liiketaloudelliset hyödyt alkoivat kuitenkin nopeasti puhuttamaan alan ihmisiä ja näin trendi alkoi levitä. Suomessa karaokekoppeja voi tulla vastaan jo useissa karaokeen keskittyneissä ravintoloissa. Koppien suosio on selkeässä kasvussa, sillä koronavuodet ovat tuoneet kopit asiakaskunnan tietoisuuteen erityisesti hygieniasyistä.

 

Kasvata myyntejä karaokekopeilla

Innostus karaokekoppeja kohtaan ei kuitenkaan perustu pelkästään hygieniaan ja turvaväleihin. Kopit ovat nimittäin levinneet maailmalla ilmiömäisesti erityisesti niiden viihteellisyyden sekä helppouden takia. Karaokekopit ovat myös mahdollistaneet viihteen lisäämisen hyvin erityylisiin ravintoloihin, sillä kopit eivät tuo mukanaan karaoken statusta tai häiritse ravintolan tunnelmaa. Samalla kun asiakkaat ovat päässeet nauttimaan uudenlaisesta karaokesta, ravintoloitsijat ovat nähneet koppien tuomat taloudelliset hyödyt.

Miten karaokekopit lisäävät ravintolan myyntejä? Tässä 5 syytä karaokekopin hankintaan:

 

1.  Uudet asiat viehättävät

Ravintolan kehittäminen tuo aina uutta asiakkaille eli lisää asiakasvirtoja. Kokeilunhalu houkuttelee ihmisiä ravintolaan ja tätä kautta ravintolan myynnit kasvavat.

2. Laulujonot lyhenevät

Lauluvuoron odottelu ja pitkät jonot ovat karaokeasiakkaan pahin painajainen. Karaoken suosio saattaa kostautua ja asiakkaat karkaavat tarkastamaan naapuriravintolan tilanteen. Karaokekoppien avulla useampi asiakas ehtii laulaa ja näin asiakkaat sitoutuvat pysymään saman katon alla.

3.  Mahdollisuus treenata

Kylmiltään laulaminen ei ole helppoa edes karaokekansalle, joten pieni äänen avaus karaokekopissa on paikallaan. Suihkussa treenaamisen sijaan asiakas voi siirtyä suoraan ravintolaan harjoittelemaan, sillä kopit mahdollistavat myös uusien kappaleiden kokeilemisen omassa rauhassa. Kun ravintolassa vietetty aika pitenee, lisääntyvät myös ostotapahtumat – tarvitseehan kuiva kurkku treenijuomaa!

4.  Hyötykäyttöä turhille tiloille

Karaokekopit ovat hyvä tapa saada ravintolan ylimääräiset ja turhat tilat hyötykäyttöön, sillä kopin voi tehdä esim. tupakkakopin paikalle. Ravintolan kannattavuus paranee, kun kaikki pinta-ala on käytössä.

5.  Asiakaskunta laajenee

Jotkut asiakkaat jättävät karaoken välistä, vaikka heidän tekisikin mieli laulaa. Yleisön edessä laulaminen saattaa jännittää, viime laulukerrasta voi olla vierähtänyt vuosi tai ehkäpä nuotissa pysyminen tuntuu haastavalta. Karaokekopissa laulaminen on siis hyvä vaihtoehto asiakkaille, joita perinteinen karaoke mietityttää ja näin myös asiakaskunta laajenee.

 

Tilastot puhuvat puolesta

Karaokekoppien positiivinen vaikutus näkyy myös Feelmentin tilastoissa. Tästä syystä lähdimmekin käymään läpi ravintoloissa laulettujen karaokekappaleiden määriä; sitä kuinka paljon karaokea lauletaan päälavoilla ja kuinka paljon taas karaokekopeissa. Vertasimme karaokekoppeja edeltävän ajan laulumääriä niiden lisäyksen jälkeisiin laulumääriin, ja koppien tuomat hyödyt ovat selvät:

Kaksi karaokekoppia kasvattaa ravintolassa laulettujen karaokekappaleiden kokonaismäärää 86 % ja yksi koppi noin 50 %.

Kun kaikki ravintolat otetaan huomioon, sekä suuret että pienet, on karaokekoppien laulumäärä keskimäärin 50 % päälavan laulumäärästä. Pienempien ravintoloiden kohdalla suhdeluku on suurempi, joka viestii ehkäpä esiintymisjännityksestä. Pienemmissä ravintoloissa tunnelma saattaa olla intensiivisempi ja kuulijakunta enemmän läsnä, jonka takia karaokekopissa laulaminen tuntuu erityisen miellyttävältä.

Karaokekoppien vaikutus karaoken laulumääriin ympyräkaaviona. Kuvan sisältö selitetty tekstissä ennen kuvaa.

 

Vähäiset kustannukset, suuri hyöty

Oli kyseessä sitten isompi tai pienempi ravintola, on karaokekopeista selvää hyötyä. Tilastojemme mukaan karaokekopeissa lauletaan nimittäin keskimäärin 800 laulua kuukaudessa. On hyvä kuitenkin huomioida, että karaokekoppeja on käytössä aktiivisissa karaokeravintoloissa, joissa karaokea lauletaan muutenkin hyvin paljon. Tästä syystä keskivertolukema on korkea verrattuna pienempien ravintoloiden tilastoihin. Kaikesta huolimatta kopit rohkaisevat kokeilemaan uutta, sillä klassikoiden lisäksi kopeissa soi hieman vieraampia kappaleita päälavoihin verrattuna.

Karaokekopit ovat siis lisänneet laulumääriä, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Laulumäärät heijastuvat suoraan asiakasmääriin, asiakastyytyväisyyteen sekä ravintolassa vietettyyn aikaan. Vaikka asiakasmäärät eivät suoraan kasvaisikaan, karaokekopit tuovat asiakkaille mahdollisuuden laulaa enemmän. Tämä mahdollisuus lisää viihtyvyyttä ja houkutus jäädä ravintolaan vielä hetkeksi on suuri: noh jos nyt vielä yhden biisin…

Entäs riskit? 

Koneiden hajoaminen on hyvin harvinaista, sillä nykytekniikka kestää käyttöä erittäin hyvin. Asiakkaiden aiheuttamat vahingot ovat tietenkin mahdollisia, kun kyseessä on tunteellinen laji. Tällaisissa tapauksessa tekijät saadaan kuitenkin lähes aina kiinni. Ylimääräisiä kustannuksia ei siis synny, sillä vahingonaiheuttaja on aina korvausvelvollinen.

Karaokekoppien hankinta on siis kokonaisuudessaan kannattavaa, sillä koppien aiheuttamat kustannukset ovat vähäisiä verrattuna hyötyihin. Lisäämällä karaokekopin, jos toisenkin, voi viestiä olevansa ajan hermolla ja erottua samalla kilpailijoista. Koppien ulkoasusta saa myös helposti tehtyä näyttävän kokonaisuuden täydentämään ravintolan tyylimaailmaa. Moderni, uusi tuulahdus on aina tervetullut karaokeklassikoiden keskelle. Karaokekopin toteuttaminen onnistuu näppärästi Feelmentin kautta; ota siis rohkeasti meihin yhteyttä. 😊

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin