Junk y Vegan tarjoaa vegeä lautaselle ja Feelmentiä korville

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 3 min
25.11.2022 10:55

Kävellessä Kiasman ja Sanomatalon nurkilla, vastaan tulee jo kaukaa loistava väripilkku - paikka, jota ei voi olla huomaamatta. Helsingin ensimmäinen täysin vegaaninen baari ja mättöravintola Junk y Vegan tervehtii ohikulkijoita kirkkauden ja viherkasvien valloittamana. Toukokuussa 2021 Sanomataloon perustettu ravintola jakaa vegaanisen ruoan ilosanomaa - ja mikäs sen parempi tapa tuoda tunnelmaa kuin Feelmentin taustamusiikki. Mutta mikä on trendikkään Junk y Veganin menestyksen salaisuus? Me kävimme tutustumassa asiaan.

Sukellus uusiin elämyksiin

Iloinen, rento, kaikille avoin kohtaamispaikka – nämä ovat asioita, jotka värittävät Junk y Veganin sielunmaisemaa paremmin kuin hyvin. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva ravintola on kuin tuore tuulahdus suoraan Keski-Euroopasta:

”Sanomatalon liiketila kaipasi uutta, jonka takia ravintolaa alettiin suunnittelemaan. Ideoita saatiin maailmalta ja Junk y Veganin kantaisä löytyykin Amsterdamista”, kertoo Junk y Vegan Oy:n linjajohtaja Maarit Karjalainen.

Ravintolan taustalla vaikuttavat ei pelkästään vegaanisten aterioiden kova kysyntä, vaan myös ilmastotekijät, eläintenoikeudet sekä ruokahävikin minimoiminen. Vaikka Junk y Veganin valikoima on täysin vegaaninen, ei ravintolassa kiinnitytä ruokavalioon tai identiteettiin. Tervetulleita ovat niin vegaanit, sekaanit ja kaikki siltä väliltä.

”Meillä halutaan yllättää ihmisiä ja kannustaa kokeilemaan uutta”, Maarit kertoo. Junk y Vegan onkin loistava paikka yhdessäoloon, sillä ravintolan valikoima sopii kaikille. Herkullinen vegaanimättö täyttää jokaisen seuralaisen vatsan eikä kenenkään tarvitse tinkiä ruokailutottumuksistaan. Ravintolan katon alla myös ilmastoteoista tulee helppoa ja hauskaa – ja herkullista.

 

Vastuullisia valintoja

Letkeä musiikki, kirkkaat värit ja rento tunnelma ottavat asiakkaat lämpimään syleilyynsä heti ovesta sisään astuessa. Baaritiskin takaa tervehtivä hymy sädehtii kilpaa ravintolan sisustuksen väriloiston kanssa. Ravintolapäällikkö Riikka Atri on alkanut valmistelemaan paikkoja Halloween-viikonloppua varten. Jos silmät ovat sielun peili, niin Junk y Veganin tapauksessa kyseessä on henkilökunta – heistä heijastuu kaikki se mitä ravintola on.

”Meillä jokainen henkilökunnan jäsen pääsee toteuttamaan itseään ja käyttämään omaa luovuuttaan”, kertoo Riikka. Eläinrakas ja pirskahtelevan iloinen ravintolapäällikkö on kuin kotonaan Junk y Veganilla. Vaikka kokemusta on kertynyt monenlaisista ravintola-alan työtehtävistä, ei intohimo alaa kohtaan ole kadonnut mihinkään. Henkilökohtaisen elämän ja työpaikan arvomaailman kohtaaminen tekee Riikan työstä erityisen merkityksellistä:

”Vegaanisuus vaatii tietotaitoa, sillä erityisesti Suomessa ja Pohjoismaissa tullaan kysymään tarkentavia kysymyksiä. Meillä ei pidetä reseptejä salaisuutena vaan me jaetaan avoimesti vinkkejä, jotta steppi kohti kasvisruokavaliota helpottuu.”

Vastuulliset valinnat näkyvätkin Junk y Veganissa jokaisella tekemisen osa-alueella. Sen lisäksi, että ravintolan raaka-ainevalinnoissa pyritään suosimaan kotimaisia pientuottajia, hoituu esimerkiksi taustamusiikin soittaminen kotimaisen palveluntarjoajan Feelmentin välityksellä. Junk y Vegan haluaakin jättää jäljen positiivisen muutoksen merkeissä; muiden tekojen ohella myöskin hävikkiruoka päätyy myyntiin roskiksen sijasta.

 

Tunnelmanluoja = musiikki

Koska työntekijöistä huolehtiminen on myös osa vastuullisuutta, astuu musiikki esiin siinä suhteessa. Junk y Veganin energinen ilmapiiri näkyy ja kuuluu ravintolasalista takahuoneeseen asti ja siitä pitää kiinni Maarit, jonka työtehtäviin kuuluu muun muassa työntekijöiden sparraaminen. ”Musiikilla on tosi iso merkitys siihen fiilikseen mikä täällä on. Musiikki menee sieluun ja se vaikuttaa sekä henkilökuntaan että asiakkaisiin”, hän kiteyttää.

Kun taustamusiikkiasiat ovat kunnossa, ei henkilökunnan tarvitse jännittää millaista musiikkia valikoiduilta listoilta soi. Feelmentin ansioista liikeidean tyyliä vastaavan musiikin määritteleminen on helppoa, sillä soittolistavalikoimasta löytyy vaihtoehtoja jokaisesta eri genrestä.

”Feelmentissä hyvä puoli on, että musiikin genreä voi vaihtaa asiakaskunnan ja fiiliksen mukaan. Sovelluksen kotivalikko on näppärä, sillä henkilökunta näkee heti etusivulta viimeksi soitettuja ja suositeltuja soittolistoja. Näin musaa on helppo vaihdella brändin raameissa. Lisäksi soittolistat ovat tyylilinjallisesti hyvin toteutettuja”, kertoo Riikka.

Junk y Veganin tunnelmaa sävyttää iloinen funky house -tyylinen musiikki pienellä hiphop vaikutteella.  Suurena musiikin ystävänä Riikka pitää myös Feelmentistä löytyvästä Spotify-listojen tuonnista: ”Haastavinta on, kun henkilökunta kyllästyy musiikkiin. Spotify-listojen tuonti on näppärä ominaisuus, sillä sitä kautta omia listoja voi päivitellä vaikkapa lenkkipolulla.”


Junk y Vegan tarjoaa toden totta sukelluksen uusiin elämyksiin ja herkkua on tarjolla jokaiselle aistille. Väriä silmille, iloa mielelle ja makuja kielelle – musiikin sulosäveliä tietenkin unohtamatta. Ravintolan katon alla tarjolla on jotain mitä rahalla ei saa; kokeilunhalua ja innostusta, joka tarttuu henkilökunnasta asiakkaisiin. Ravintolavierailusta tulee elämys, joka on yhtä raikas mitä paikan sisustuskin. Maailma tuntuu muuttuneen annos kerrallaan.

Vegaaninen hampurilainen ja bataattiranskalaiset ravintolan pöydällä.

Q&A

Junk y Vegan vastaa kysymyksiin

Junk y Veganin menu elää vuodenaikojen mukaan. Mitä uutta listalta löytyy?

Uudelta listalta löytyy paljon freesejä juttuja kuten mangosta ja pähkinöistä tehty Man go Nuts -salaatti sekä teriyaki marinoidut No Chick -vartaat. Junk y Veganin keittiöpäällikön sukujuuret ovat Thaimaassa, joka näkyy näissä herkullisissa uutuuksissa.

Mikä on parasta Feelmentissä?

Helppous ja laadukkuus. Asiakaspalvelu on aina superystävällistä ja jopa toimitusjohtajalta löytyy lapsenomainen innokkuus myydä! Tekniikka toimii, äänet ei pätki ja musiikki on laadukasta. Soittolistojen hakeminen esim. tempon perusteella ja musiikin ajastaminen ovat hyviä ominaisuuksia. Samoin se, että Feelmentin kautta voi toistaa mainoksia ravintolan näytöillä.

Voiko Junk y Veganissa järjestää yksityistilaisuuksia?

Kyllä vain! Junk y Veganissa onnistuu erilaiset tilaisuudet synttäreistä firman pikkujouluihin aina 100 henkeen asti. Vegeherkut toteutuvat buffettina toiveiden ja ruoka-aineallergioiden mukaisesti. Junk y Vegan noudattaa aina tapahtuman pukukoodia; halutessa saadaan aikaan vaikkapa tanssilattia ja kunnon bileet! Lisäksi Feelmentin kautta voidaan toistaa haluttua musiikkia kuten tapahtumajärjestäjän omia soittolistoja.

 

 

 

Kokeile itse

Kokeile Feelmentiä kuukauden ajan veloituksetta. Kokeilukuukausi ei tietenkään muutu automaattisesti maksulliseksi 😊

Lunasta veloitukseton kokeilujaksosi

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin