Vuoden 2022 trendit musiikin silmin

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 3 min
10.1.2022 9:37

On aika kääntää katse taas tulevaan vuoteen ja sen tuomiin uusiin tuuliin. Vuoden 2022 sisustustrendit ja muotitrendit lupailevat tulevaan vuoteen pehmeitä sävyjä, minimalistisuutta sekä 70-luvun henkeä. Koronakriisin vastapainoksi on noussut hollantilaistermi NIKSEN, jolla tarkoitetaan ei minkään tekemistä eli tilaa, jossa mieli saa vaeltaa ilman päämäärää. Mutta miten vuoden 2022 trendit vaikuttavat musiikkiin? Saimme vastauksen musiikkiasiantuntijaltamme Matilta.

Musiikin merkitys hyvinvointiin

Kotona vietetty aika on pitänyt rauhallisen musiikin pinnalla jo muutaman vuoden ajan ja tämä suosio tulee vielä jatkumaan kodin ulkopuolellakin. Monet meistä ovat nimittäin huomanneet musiikin positiivisen vaikutuksen hyvinvointiin – musiikki on helppo tapa vähentää stressiä ja nopeuttaa palautumista.

Nollaamisen tarve tulee esille akustisina elementteinä sekä perinteisten soittimien yhdistymisenä elektronisen musiikin kanssa. Tulevana vuonna suositaan rytmitöntä, hidastempoista musiikkia mikä tukee NIKSEN-trendin ideologiaa. Matti suosittelee kiinnittämään huomiota turvallisuuden tunteen luomiseen musiikin avulla: ”Ihmiset kaipaavat takaisin ravintoloihin, mutta ovat tottuneet rauhallisempaan ympäristöön. Hidastempoisella ja tunnetulla musiikilla voidaan tukea kotoisaa tunnelmaa ja turvallisuuden tunnetta.”

 

Missä tilanteissa rauhallista musiikkia kannattaa soittaa?

Ajasta riippumatta ympäristöissä, joissa halutaan luoda rentouttava ja hidas tunnelma - kuten kylpylöissä. Aamuisin ja iltaisin esimerkiksi ruokaravintoloissa ja hotelleissa. Tunnelmaan sopivia soittolistoja Feelmentissä ovat esimerkiksi Chill Pop, Chillout Lounge, Morning Coffee ja Soft Soul.

Rakennuksia kuvattuna alhaalta päin ja teksti: Chill Pop.
Hotellin ulko-ovet ja rakennuksen julkisivua sekä teksti: Chillout Lounge.
Kahvikuppi, avattu kirja, muistiinpanovälineet ja puhelin pöydällä sekä teksti: Morning Coffee.
Aulatila, jossa puisia tolppia, pyöreitä lamppuja, vihreät tuolit ja puupöydät sekä teksti: Soft Soul.

 

 

Uutta ja vanhaa: teknologia kohtaa 70-luvun

Kierrättämisen tärkeys on saavuttanut paikkansa ihmisten arjessa ja tämä näkyy myös musiikin maailmassa uusiokäytön muodossa. Tulevan vuoden pop-musiikissa korostuu vahvasti remix-versiot eli trendinä on pukea vanhoja kappaleita uusiin vaatteisiin. Pop-musiikkiin yhdistyy 70-luvun discon elementtejä – rullaava rumpubiitti, kitarat, bassot ja disco-viulut tuovat takaisin musiikin tanssittavuuden.

Viime vuosina julkaistuja pop-kappaleita ei ole suurimmaksi osaksi suunnattu yökerhoihin, sillä pinnalla ollut rauhallisuus on vaikuttanut myös musiikin tekijöihin. Ihmiset kuitenkin ikävöivät tanssilattioille, joten 70-luvulta tutut rytmit ja tasaiseen tahtiin julkaistut dance ja house -hitit ovat juuri sitä mitä me kaipaamme. Nämä superhitit ovat odottaneet tositoimiin pääsyä; ne ovat tunnettuja muttei kuluneita, ja tulevat varmasti valtaamaan tanssilattiat yökerhojen avatessa taas kunnolla ovensa. Piristystä päivään saat soittamalla Feelmentin Feel Good Pop, Feel Good Folk ja Feel Good Soul -listoja.

Vaaleanpunainen tausta, jossa kultaisia viivoja ja teksti: Feel Good Pop.
Punertavan keltainen tausta, jossa vihertäviä viivoja ja teksti: Feel Good Folk.
Vihertävän sininen tausta, jossa kultaisia viivoja ja teksti: Feel Good Soul.

 

Teknon minimalistisuus tuo ylellisyyttä

Teknomusiikki ja sen vaikutteet tulee olemaan tulevana vuonna enemmän valtavirtaa mitä aikaisemmin. Modernissa teknossa pinnalla oleva minimalistisuus ja samat pitkään toistuvat rytmit tukevat mielen tyhjentämistä. Minimalistiset piirteet tulevat kuulumaan tietyissä kappaleiden osissa kuten tanssihittien kertosäkeissä, joissa pääpaino saattaa olla esimerkiksi vain rummuissa ja bassossa. ”Tasainen, junan lailla puskeva rytmi ei herätä liikaa ärsykkeitä ja toimii meditatiivisena musiikkina.”

Minimalistinen, pehmeä ja moderni elektroninen musiikki on helppo tapa tuoda ylellisyyden tunnetta, sillä tuntemattomampi musiikki luo tasokasta tunnelmaa. Tällainen musiikki toimii hyvin perinteisen taustamusiikin korvaajana.

Missä tilanteissa modernia teknoa ja sen alatyylejä kannattaa soittaa?

Baareissa ja yökerhoissa, jotka tavoittelevat nuorekasta sekä tasokasta fiilistä. Modernin teknon pehmeämpiä biisejä voi käyttää taustamusiikkina esim. lounge-tiloissa, hotellien aulatiloissa ja drinkkibaareissa. Modernia, minimalistista ja instrumentaalista taustamusiikkia löytyy Feelmentin soittolistoilta: Downtempo Beats (hidastempoinen), Lo-Fi Jazzy Beats (keskitempoinen), Modern Lounge (keskitempoinen) sekä Deep Lounge House (nopeatempoinen).

Hämyisä kaupunkimaisema ja teksti: Downtempo Beats.
Kaupunkimaisema ja teksti: Lo-Fi Jazzy Beats.
Rappuset, joiden yläosassa ihminen ja teksti: Modern Lounge.
Tuoleja ja baaritiski sekä teksti: Deep Lounge House.


Modernia yleellisyyden tunnetta tanssilattialle saa aikaan puolestaan Feelmentin Techno, Fresh House ja Dance Deluxe -soittolistoilla.

DJ-pöytä ja teksti: Techno.
Vihertävän sininen tausta ja teksti: Fresh House.
Ihmisiä tanssimassa terassilla kesäiltana ja teksti: Dance Deluxe.

 

Soittolistat uuteen vuoteen

Teemme uusia soittolistoja Feelmentin valikoimaan musiikillisten ilmiöiden mukaan eli aina kun niitä syntyy tai herää uudestaan. Ja mikä tärkeintä: teemme uusia soittolistoja asiakkaidemme ehdotuksista. Meille voi laittaa ehdotuksia sekä uusista listoista että vanhoista, päivitystä kaipaavista listoista. Päivitämme soittolistoja viikoittain; toisia useammin ja toisia harvemmin, riippuen listojen luonteesta. Feelmentistä löytyy vuodenaikojen mukaan päivittyvät jokavuotuiset Suomipop, Pop ja Dance -listat. Esimerkiksi tällä hetkellä listat kulkevat 2022 Winter Suomipop, 2022 Winter Pop ja 2022 Winter Dance -nimillä.

Vaikka emme valitettavasti pääse juhlistamaan vuoden vaihdetta baareihin ja yökerhoihin, tulevaan vuoteen kannattaa valmistautua ottamalla uudet trendit haltuun. Ihmiset ikävöivät kanssakäymistä hyvien drinkkien ja ruuan äärellä ja keräävät samalla soittolistoillensa parin vuoden parhaimpia biisejä. Kun ravintolat, baarit ja yökerhot täyttyvät taas ihmisistä, on hyvä näyttää, että me olemme pysyneet ajan hermolla emmekä ole jämähtäneet paikalleen.

”Ajan hermolla pysyminen ei ole vain se miltä jokin näyttää, vaan myös se miltä jokin kuulostaa.” Me olemme suunnannäyttäjiä mitä uusi vuosi 2022 tuo tullessaan ja sama pätee paikoissa, jotka eivät halua olla uusien trendien aallon harjalla. Silloinkin kannattaa suunnata musiikki vahvasti paikan luonteen mukaan ja soittaa esimerkiksi rehellisesti pelkkää 80–90-lukua. Siinä ei ole mitään vikaa – päinvastoin! Kukin tyylillään uuteen vuoteen, kohti valoisampaa aikaa.

 

Mazacorner-blogiteksteissä matkataan musamaailman ajankohtaisiin juttuihin ja vinkkeihin Feelmentin musiikkiasiantuntijan Matin johdolla.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä tekstit

👉 Millaista taustamusiikkia henkilöstöravintolaan?

👉 Taustamusiikkia ravintolaan - Mitä lupia tarvitsen?

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin