Suuri karaoketutkimus: Vielä on kesää jäljellä

Hanna Sorri
Kirjoittaja Hanna Sorri
Lukuaika 2 min
30.9.2021 9:10

Kesäisissä karaokehiteissä tuntuu toistuvan monet samat klassikot, mutta yksi palaa kansan huulille aina uudestaan ja uudestaan: Vielä on kesää jäljellä. Hyvä karaokebiisi herättää tunteita – ja tätä biisiä totisesti joko rakastaa tai vihaa. Sen voi laulaa tosissaan kaiholla, tai kieli poskessa riippuen siitä, milloin sen ilmoille kajauttaa.

Päätimme tehdä arvokasta ja kaikin puolin relevanttia tutkimustyötä viimeisen kolmen vuoden osalta, miten kesän eteneminen vaikuttaa tämän kestosuosikin laulukertoihin.

Kolme erilaista vuotta

Teimme kaavion Vielä on kesää jäljellä -kappaleen laulukerroista vuosina 2019, 2020 ja 2021. Sininen viiva näyttää näistä kolmesta kesästä ehkä sen ”normaaleimman” vuoden tuloksen, sillä silloin emme vielä tienneet koronasta mitään. Oi niitä aikoja. Koronakesinä 2020 ja 2021 biisi piti kuitenkin yllättävän sitkeästi pintansa, ja laulukerrat nousivat lähestulkoon samoihin lukemiin kuin kesällä 2019 kuten alla olevasta kuvasta voi huomata.

Vielä on kesää jäljellä -kappaleen laulukertoja karaokessa vuosilta 2019, 2020 ja 2021.

Heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun

Jo kesäkuussa laulukerrat ovat lähteneet huomattavaan nousuun, mutta selkeästi suurimmat laulukertamäärät sijoittuvat kesän loppupuolelle. Korkeimmat lukemat ovat tulleet odotetusti heinäkuun puolen välin ja elokuun lopun välimaastossa.

Vieläkö on kesää jäljellä?

Syyskuun loppupuolella on vielä laulukansassa havaittavissa pientä toivoa siitä, että kesää olisi jäljellä. Aivan syyskuun alun jälkeen tuntuu iskeneen pieni arjen realiteetti vasten kasvoja, mutta kuun loppupuolella on nähtävissä vielä vaimeaa optimismia ennen lokakuun alkua.

Musiikkikappale – Kesähitti – Ilmiö

Vielä on kesää jäljellä – sananparsi on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten kahvipöytäkeskusteluissa, ja sitä näkee vuosittain myös uutismedioiden säätietoja käsittelevien uutisien otsikoinnissa. Siitä on revitty paljon huumoria myös esimerkiksi meemien ja muiden huumorikuvien muodossa.

Ihminen istumassa vesisateessa ja teksti: Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä.. Yeah, right.

Tarina kappaleen takana

Vielä on kesää jäljellä on Mamba -yhtyeen musiikkikappale, joka äänitettiin ja julkaistiin keväällä 2002. Se oli yksi vuoden soitetuimpia kappaleita radiossa, ja siitä tuli myös vuoden 2002 kesähitti. Kappale julkaistiin samana vuonna ilmestyneelle Meille vai teille -albumille.

Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut yhtyeen keulakuva Tero Vaara, ja tuottajana toimi Juha Immonen. ”Vielä on kesää jäljellä -aihio kun kaipasi päivitettyä näkemystä, ehdotti Warnerin Pete Eklund kääntymistä Immosen puoleen. Jukan näkemys ja osaaminen löi viimeisen niitin pomminvarmaan kesähittiin. Kiitokset Petelle! Warnerilla mies toimi oivallisena kummisetänä, ideapankkina ja säätäjänä monissa käänteissä.”

”Kesäkuussa 2002 julkaistiin single Vielä on kesää jäljellä. Jo ensimmäiset raakaluonnokset nostattivat odotuksia kesäsinkun menestyksestä. Singlen ilmestyttyä biisi pysytteli pitkään Radio Suomen, Radio Novan ja KissFM:n soitto- ja toivelistojen ykkösenä.”

Mamba vuonna 2021

Vuonna 2021 Mamba elää ja voi hyvin. Yhtyeen uusin single "Kun tavataan" on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa Spotify, iTunes ja Deezer.

Keikkojakin on elokuun aikana tiedossa, jos koronatilanne sen sallii. Keikkakalenteri nähtävissä Mamban sivuilla http://www.mamba.fi/keikat.

Lähteet ja lainaukset

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin