Miten karaokekappaleet tehdään?

Valtteri Vanha
Kirjoittaja Valtteri Vanha
Lukuaika 2 min
15.3.2023 8:55

"Tässä blogissa avaan maailmaa karaoketaustojen takana. Saamme viikoittain useita kymmeniä karaoketoiveita, ja usein kappaleen odotetaan olevan laulettavissa jo viikonloppuna. Tämän vuoksi ajattelimme avata karaoken tekemisen maailmaa hiukan syvemmin."


Yleisesti karaoken tekemisestä

‍Kappaleiden ”karaokesoimiseksi” on olemassa kaksi reittiä: 1) Kappale tuotetaan alusta alkaen ja 2) Käytetään alkuperäistä levytaustaa, josta poistetaan lauluraita. Ensin keskitymme kohtaan 1, eli millainen prosessi kappaleella on toiveesta laulettavaksi versioksi.  

Myös alkuperäisen levytaustan hyödyntämisestä karaokessa kerromme myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Karaoketoive

‍Ensimmäinen tehtävä on selvittää, löytyykö toivottua kappaletta valmiina karaokeversiona joltain tuottajalta. Feelmentin karavalikoima on markkinoiden kattavin, joten usein valmista versiota ei löydy. Tässä tapauksessa biisitoive kirjataan ylös meidän tuotantolistallemme, mutta välitämme toiveet myös yhteistyökumppaneille, jolloin kappaleen tuottaminen on todennäköisempää.

Tehdäänkö kaikki toiveet?
Toivotut kappaleet ovat prioriteettilistan kärkipäässä ja niitä pyritään tuottamaan mahdollisimman paljon. Karaokekappaleen tekeminen maksaa kuitenkin rahaa ja tuottajat odottavat niiden ”maksavan itsensä takaisin”. Jokaisen kappaleen kohdalla on mietittävä erikseen, onko sitä taloudellisesti järkevä tuottaa, eli kuinka paljon kappaletta lauletaan tietyssä ajassa. Tästä syystä joitain kappaleita ei voi tuottaa.

Meidän oma Feelment -karaokesarja keskittyy tuottamaan ainoastaan karaokekappaleita, joita ravintolan asiakkaat toivovat.

Tekstinkäyttöoikeus

Ennen kappaleen tuotantoa pitää varmistaa, että meillä on tarvittavat oikeudet tehdä kappaleesta karaokeversio. Karaokessa tämä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme tekstinkäyttöoikeuden (ns. Graafinen oikeus). Graafinen oikeus tarvitaan lyriikoiden esittämiseksi taustaraidan päällä.

Lain mukaan kappaleen tiedot ja oikeuksien haltijat (säveltäjä, sanoittaja ja kustantaja) tulee näkyä aina ennen kappaleen alkua. Olet saattanut huomata, että TV:n musiikkiohjelmissakin tekijänoikeustiedot näkyvät aina kappaleen alussa. Ilman näitä on selvää, ettei karaoketaustaan ole hankittu oikeuksia.


Tuotanto

Kun luvat on kunnossa ja biisi on todettu järkeväksi tehdä, päästään vasta itse asiaan. Feelment-sarjan tuotantoprosessi etenee siten, että ensin kappale lisätään tuotantojonoon, joka on meidän ja käyttämämme studion ”työlista”. Studiolla kappaleen tuottaminen, miksaaminen ja masterointi kestää n. 1-2 päivää, jonka jälkeen valmis taustaraita siirtyy tekstitettäväksi. Tekstitetty kappale on viimein valmis julkaisuun ja näin ravintola-asiakkaat saavat jälleen uutta laulettavaa.


Feelment -karaokesarja

‍Feelment -karaokesarja on keskittynyt tuottamaan kappaleita, joita asiakkaasi toivovat.  Huomasimme, että uusimmat hittikappaleet tuotetaan jokaisen aktiivisen karaoketuottajan toimesta, joten päätimme itse keskittyä tuottamaan tuntemattomampia, mutta usein toivottuja kappaleita.

 

Miten valmiista kappaleesta tehdään karaokeversio?

Kappaleen tuottaminen studiossa on työlästä ja maksaa paljon. Tästä syystä kaikkia kappaleita ei voida alusta alkaen tuottaa. Toinen ja yhä yleisempi tapa on tuottaa karaoketausta kappaleen alkuperäisestä taustaraidasta.  

Jos kappaleesta on tallessa studiotiedostot, niin prosessi on helppo: poista vain lead-lauluraidat ja suurin työ on tehty. Tämän jälkeen taustaraidat toimitetaan sanoitukseen ja julkaistaan Feelmentiin.  

 

Miksi alkuperäinnen taustaraita kannattaa hyödyntää myös karaokessa?

Musiikintuotannossa käytetään paljon ääniefektejä sekä luodaan täysin uniikkeja soundeja, jotka tekevät kappaleen replikoinnista entistä työläämpää. Useat tyylilajit, kuten hevi, on myös erittäin vaikeaa replikoida kustannustehokkaasti, jonka vuoksi karaoketuottajat eivät niitä juurikaan tee.

Feelmentin tuotannosta esimerkiksi Stam1nan ja Mokoman karaokekappaleet ovat alkuperäisillä taustaraidoilla.

 

Kolme syytä tehdä omasta kappaleesta karaokeversio


1. Tausta on jo tehty ja poistamalla lead-lauluraita, saadaan siitä karaokekelpoinen.

2. Karaoken avulla sitoutat kuulijakuntaasi sekä promoat musiikkiasi.

3. Saat helposti lisätulovirtaa. Mitä enemmän kappaleita on tarjolla, sitä enemmän kertyy laulukertoja ja tämä tarkoittaa suurempia tilityksiä. Me Feelmentillä tilitämme sinulle jokaisesta lauletusta kappaleesta.

 

Sopimukset

Kun alkuperäisestä kappaleesta tuotetaan karaoketausta, tarvitaan tekstinkäyttöoikeuden lisäksi sopimus taustaraidan käytöstä. Luvat myöntää aina sanoittaja ja säveltäjä tai kustantaja, jos sellainen on.  

 

Tilitykset

Verrattuna suoratoistopalveluihin, karaoketaustoista saatavat korvaukset ovat moninkertaisia ja jakautuvat reilusti, eli todellisen käytön mukaan. Jokaisesta lauletusta kappaleesta maksetaan korvaus.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin