Mistä syntyy suosituimmat ravintolat?

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 2 min
19.7.2022 16:40

Elämyksellisyyden tavoitteleminen on tuonut uusia haasteita yritysmaailman kilpailukentälle. Joukosta erottuminen tuntuu olevan entistä vaikeampaa, sillä nopea tiedonkulku heijastuu asiakkaiden vaatimuksiin. Vaikka kuinka panostat ravintolasi ruokalistaan, kilisee kilpailijasi ovikello vielä tiuhempaan tahtiin. Onko ruokasi sittenkin pahan makuista vai mistä on kyse?

Katsahdus kilpailijoihin

Suosion aallonharjalla on mukava lipua, mutta sinne kurotteleminen hektisen arjen keskeltä voi tuntua haasteelliselta. Jonon ohi tuntuu kiilaavan se, jolla on erityisen sitoutunut asiakaskunta. Kilpailijoiden analysoinnista ja ruokalistan uudistuksista huolimatta muutosta ei tapahdu ja olo tuntuu kaikkensa yrittäneeltä. Kuulostaako tutulta? Usko pois, et ole yksin.

Tilannetta ei myöskään helpota se, että ohjeita menestyksen tielle ropisee kuin vettä kesäsateella. Toiset neuvovat uudistamaan markkinoinnin, toiset ruokalistan ja kolmannet sisustuksen. Kehitystyö syö vuoden budjetin ja vie järjen. Ennen kuin lyöt hanskat tiskiin ja heität puhelimen järveen, mieti vielä hetki kilpailijoitasi. Kuka on pahin kilpakumppanisi?

Kotisohva. Sepä se. Kurniva vatsa vie harvoin jääkaappia tai lähimarkettia pidemmälle. Ruokaa saa kotonakin ja kaljan ostaa halvemmalla kaupan hyllyltä. Juomavalikoimakaan ei ole merkittävä kilpailuetu nykypäivänä, sillä markettien kylmähyllyt ovat täynnä vaihtoehtoja klassikoista pienpanimoiden tuotteisiin. Ruokalistan, markkinoinnin ja sisustuksen uudistukset eivät toimi, jos kotisohva on kutsuvampi kuin ravintola.

 

Menestystarinat syntyvät viihtyisyydestä

Persoonat erottuvat joukosta, oli sitten kyseessä ihminen tai yritys. Ei siis ole ihme, että viime vuosien trendeistä ravintola-alan on valloittanut olohuonemainen tunnelma, joka kutsuu asiakkaita vierailulle kerta toisensa jälkeen. Pinnalle pääseminen ja tunnelman luominen ei kuitenkaan vaadi ihmeitä, sillä jo pienillä asioilla voidaan vaikuttaa ravintolan viihtyisyyteen.

Oli kyseessä sitten hyvä musiikki, TV-ruuduilla pyörivä jääkiekko-ottelu tai karaokekabinetti, on viihde asia, joka saa asiakkaat siirtymään sohvalta ravintolaan. Avain menestykseen onkin pieni elämyksellisyys – yhdistelmä tunnetta, tapahtumia ja ravintolaviihdettä. Asioita, jotka saavat asiakkaat tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Tämän yksityiskohdan unohtaminen on virhe, johon moni ravintoloitsija sortuu. Ruoka on ravintolakokemuksen lisuke; onnistuneelta ruokalistalta asiakas ostaa tunnelmaa, kiireettömyyttä ja vapaa-ajan tuntua. Tunnelma luodaan juuri viihteen keinoin.

 

Yksinkertaisuus on parasta – unohda siis sirkushuvit

Viihde ja viihdyttäminen menevät ajatuksen tasolla helposti sekaisin. Viihteen ei tarvitse olla asiakkaiden jatkuvaa viihdyttämistä – voit siis unohtaa silmänkääntötemppujen ja suureellisten tapahtumien tavoittelemisen. Ravintolaviihde on parhaimmillaan yksinkertaista ajanvietettä, joka tuo hyvää fiilistä. Urheilun kanavapaketti, joka ei näy kotona. Karaoken laulaminen kaveriporukalla. Tai ihan vaan taustamusiikki, joka hälventää puheensorinaa ja tukee mielenkiintoisten keskusteluiden syntymistä.

Tapahtumia ei kuitenkaan tarvitse kokonaan unohtaa. Kun ravintolaviihteen peruspilarit ovat kunnossa, on tunnelman ympärille helppo rakentaa isompia tai pienempiä tapahtumia. Teemakaraoken lisääminen tai vaikkapa olympialaisten järjestäminen ravintolassa ovat helppoja tapoja puhutella asiakkaita ja tuoda ravintolan persoonaa esille. Jos ravintolaviihteen perustukset kaipaavat kuitenkin hiomista, on Viihteentekijöiden tiimi täällä teitä varten.

 

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin