Millaista taustamusiikkia toimistoon - ja miksi?

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 2 min
3.1.2022 10:02

Monet meistä voivat samaistua tilanteeseen, jossa nopeatempoinen ja energisoiva musiikki tuo lisäpotkua jaksamiseen väsymyksen iskiessä. Tai ehkäpä myös siihen, miten taustalla soiva musiikki johdattelee sinut uppoamaan juuri siihen mitä olet tekemässä ja saatat saavuttaa flow-tunteen. Musiikilla on suuri vaikutus ihmisen energiatasoihin ja tästä syystä taustamusiikkia kannattaa hyödyntää myös työympäristössä. Lisäämällä työskentelyä tukevaa taustamusiikkia toimistotiloihin voit vaikuttaa suoraan työn tuottavuuteen.

Taustamusiikin vaikutus työpaikalla

Oikein valittu taustamusiikki lisää tutkitusti tehokkuutta ja parantaa keskittymiskykyä työpaikalla. Taustamusiikki on myös loistava äänenvaimennin, sillä mikään ei ole turhauttavampaa kuin keskittymiskyvyn herpaantuminen kollegan tai lähiympäristön äänien takia. Taustamusiikin lisääminen työpaikalle tuo tarttumapintaa työntekijän henkilökohtaiseen elämään ja luo turvallisuuden tunnetta – juuri sitä mitä kaipaamme viime vuosien jäljiltä. Erilaisten sisustusratkaisujen lisäksi myös musiikilla voidaan rajata käyttötiloja kuten toimistossa esimerkiksi työskentelytilat taukotiloista. Näin työympäristöstä saadaan paikka, jonka työskentelytilat tukevat keskittymiskykyä ja taukotilat palautumista.

 

Vinkit toimiston taustamusiikin valintaan

Toimistotilan taustamusiikkia valittaessa on hyvä miettiä tilasuunnittelun lisäksi soittolistojen kohdentamista eri vuorokaudenaikojen mukaisesti. Aamulla ihminen kaipaa rauhassa herättelyä ja rentouttava musiikki tukee vastaherännyttä olotilaa. On tärkeää välttää liian energistä ääniympäristöä, sillä se saattaa aiheuttaa shokkiherätyksen. Lounasaikana on hyvä valita palautumista edistävää musiikkia, jotta työasiat poistuvat hetkeksi mielestä. Tähän tarkoitukseen sopii tunnetummat kappalevalinnat, jotka tuovat kosketuspintaa työntekijän omaan elämään.

”Osin instrumentaalinen musiikki tukee keskittymistä ja osin laulettu taas antaa herätteleviä ärsykkeitä.”
Mieshenkilö talvipäivänä terassilla paksu takki päällä. Taustalla sinertävä taivas.
Matti Raivio

Musiikki & myynti, Feelment

Lounastauolla ja sen jälkeen kannattaa suosia hieman energisempää ja jaksamista tukevaa musiikkia. Nopeatempoisempi musiikki yhdistettynä instrumentaalisiin kappaleisiin auttaa sopivasti keskittymään ja poistaa lounastauon jälkeistä väsymystä. Loppuviikon iltapäiville kannattaa kohdentaa hieman erityyppisiä soittolistoja mitä alkuviikolle, sillä viikonlopun lähestyminen vaikuttaa työntekijän jaksamiseen sekä keskittymiskykyyn. Taustamusiikilla voidaan johdatella työntekijää kohti vapaa-aikaa, joka ylläpitää virkeää olotilaa ja edesauttaa työstä palautumista.

 

Toimiston taustamusiikin viikkokalenteri

Musiikkiasiantuntijamme Matti suunnitteli esimerkin toimiston taustamusiikkikalenterista, josta löytyy soittolistavinkit viikonpäivien ja vuorokaudenaikojen mukaan.

Aamupäivä klo 6:00 – 14:00

Soittolistoissa on herättelevää, rauhallista ja positiivista musiikkia. Aamun soittolistoista löytyy kaksi eri vaihtoehtoa: hyvää fiilistä tuovaa laulettua musiikkia sekä keskittymistä tukevaa instrumentaalista musiikkia.

Lounasaika klo 10:00 – 14:00

Soittolistoissa korostuu iloinen ja laulettu musiikki, joka antaa energiaa lounastauolle sekä loppupäivään.

Iltapäivä klo 14:00 – 18:00

Alkuviikon iltapäivissä suositaan instrumentaalisia, keskittymistä ja tehokkuutta tukevia soittolistoja, joissa on tasaisella biitillä rullaavaa musiikkia. Loppuviikon iltapäivät kaipaavat energisyyttä ja viittausta lähenevään viikonloppuun, joten mukaan on valittu myös laulettuja kappaleita. Torstaina tehokkuutta tukemassa on vähemmän tunnettuja kappaleita, kun taas perjantaina mukana on myös viikonloppufiiliksen laukaisevia hittejä. Näin työntekijä jaksaa pysyä työn äärellä vielä muutaman tunnin ajan.

Soittolistasuosituksia Feelmentin valikoimasta esim. Morning Coffee, Easy Lounge, Feel Good Pop ja Downtempo Beats.


Kerromme mielellämme lisää toimistotiloihin suunnatusta taustamusiikista, joten älä epäröi olla meihin yhteydessä. Muistahan myös musiikkiluvat! – Taustamusiikin soittaminen henkilöstötilassa edellyttää musiikkilupaa, jos tilassa työskentelee 25 henkilöä tai enemmän.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin