Ravintolaviihteen myytit: Mikä urheilun kanavapaketeissa maksaa?

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 2 min
1.3.2023 14:55

Ravintola-alan ammattilainen saattaa hieraista silmiään, kun hän vertaa urheilun kanavapakettien hinnastoja. Kuluttajille suunnattu palvelu on hinnaltaan täysin eri mitä ravintoloille suunnattu. Lisäksi vaihtelua löytyy myös palveluntarjoajien välillä. Hintaerot aiheuttavat urheilun näyttämisen kannattavuuden kyseenalaistamista ja epäilyjä siitä, että hinnastoissa on ilmaa. Pitääkö nämä pohdinnat paikkansa vai onko kyseessä ravintola-alan myyttejä? Me lähdimme selvittämään.

Katsojakunnalla on väliä

Ravintoloille suunnattujen urheilupakettien hinnat muodostuvat aina asiakaspaikkojen mukaisesti. Mitä enemmän katsojia, sitä enemmän siis hintaa. Tästä syystä kuluttajien ja yritysten urheilupakettien hintoja ei voi lähteä edes vertaamaan. Kotona urheilulähetystä on katsomassa parhaillaan kourallinen ihmisiä, kun taas ravintolassa paikan päällä voi olla jopa 200 silmäparia.

Kuluttajille suunnattujen kanavapakettien hinnoitteluperusteet pohjautuvat henkilökohtaiseen käyttöön eivätkä hinnat sisällä kaupallisen käyttöoikeuden sallivia lisenssejä. Esimerkiksi C Moren käyttöehdoissa kielletään palvelun kaupallinen käyttö, joka tarkoittaa sitä, että kotikäyttöön suunnatun urheilupaketin näyttäminen ravintolassa on kiellettyä.

 

Miksi kanavapakettien hinnoissa on eroja?

Kanavapakettien hinnat perustuvat siis katsojakunnan laajuuteen ja kaupallisen käytön tuomiin kustannuksiin. Erilaisten kanavapakettien hinnoissa on kuitenkin eroavaisuuksia, vaikka kyseessä olisikin samalla asiakasmäärällä tilattu palvelu. Lisäävätkö tietyt palveluntarjoajat hintoihin ilmaa vai mistä tämä johtuu? Kyseessä ei ole täysin hatusta heitettyjä hintoja vaan kustannukset perustuvat aina kanavapaketin tarjontaan. Oikeudet näyttää urheilua on jaettu useiden eri toimijoiden käsiin, joka näkyy vaihteluina hinnastoissa.

Jos verrataan esimerkiksi C Moren ja Ruudun hintatasoa, on niissä nähtävissä suuri ero. Vaikka molempien kanavapakettien urheilutarjonta on kattava ja mielenkiintoinen, on pakettien sisällöissä kuitenkin myös eroja. Ruudun tarjonnassa on paljon kotimaista urheilua, kun taas C More on tehnyt sopimuksia suurten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. C Moren hinnastoihin vaikuttaa myös oikeudet näyttää otteluita yksinoikeudella. Sama näkyy V Sportin hinnoitteluissa, jotka ovatkin hyvin lähellä C Moren hintaluokkaa.

Vaikka kanavapakettien runsaus saattaa välillä aiheuttaa hampaiden kiristelyä, kyseessä on kuitenkin hintakilpailullisesti positiivinen asia. Jos urheilua tulisi vain yhden kanavan välityksellä, voisi tämä toimija yksin määritellä hinnastot. Kilpailu tekee siis hyvää myös hinnoille. Urheilusisältöjen hajautuksen ei myöskään tarvitse johtaa useiden kaapeleiden ja digiboksien virittelyyn. Ravintolat voivat nimittäin parhaimmillaan näyttää kaikki urheilusisällöt yhdeltä laitteelta samanaikaisesti. Tiedätkö miten? Kurkkaa tästä.

 

Urheilupakettien kustannukset vs. ravintolan myynnit

Hintojen muodostumiselle on siis selkeät perusteet, mutta tämä ei vielä vastaa yhteen ravintola-alan suurimmista kysymyksistä: Kannattaako urheilun kanavapaketeista maksaa? Asiaa voi pohtia esimerkin kautta. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy Telian Liigapassi kustantaa tällä hetkellä 329 €/kk ravintolalle, jossa asiakaspaikkoja on 26–50. Urheilua katsellessa kurkkua alkaa kuivamaan ja asiakkaat tilaavat juotavaa.

Jos ottelua on tullut katsomaan 30 ihmistä, jotka kaikki tilaavat illan aikana yhden 6 € hintaisen oluttuopin, tulee myyntiä pelkistä kaljoista jo 180 €. Liigan otteluita tulee keskimäärin 4 kertaa viikossa eli viikkotasolla myyntiä kerääntyy 720 € ja kuukausitasolla 2880 €. Ei laisinkaan huono saldo yhden oluen myynnistä. Lisäksi kannattaa huomioida se, että todellisuudessa asiakkaiden ostokset ovat usein yhtä tuoppia suuremmat. Myynnit puhuvat siis puolestaan; urheiluottelut houkuttelevat asiakkaita tulemaan paikan päälle, viipymään hieman pidempään ja tilaamaan lisää.

Urheilupakettien kustannukset vs. ravintolan myynnit. Esimerkkitapaus urheilupakettien kustannuksista ravintolan myynteihin verrattuna.

Kustannuksia kauhistelevan kannattaakin verrata urheilupakettien hinnastoja niiden tuomiin hyötyihin. Vaikka hinnat saattavat äkkiseltään vaikuttaa korkeilta, on niiden pohjalla hyvin järkevät perusteet. Eikä urheilun näyttäminen olekaan niin hintavaa mitä luulisi, sillä ravintolan näytöillä pyörivät ottelut maksavat itsensä takaisin myyntipiikkeinä. Urheiluun panostaminen onkin kannattavaa kaikin puolin – siispä annamme myyteille punaisen kortin.

 

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin