Karaoken turvallisuus koronan aikana

Hanna Sorri
Kirjoittaja Hanna Sorri
Lukuaika 2 min
28.6.2020 9:01

Karaoke on mietityttänyt monia tänä poikkeusaikana. Onko karaoken laulaminen ylipäätään turvallista? Minkälaisia keinoja ravintolat ovat löytäneet asiakkaiden ja oman turvallisuutensa takaamiseksi? Soittelimme Karaokeravintola Kuparikulmaan ja juttelimme ravintolapäällikkö Sami Liukkosen kanssa aiheesta. Sami oli puhelun aikaan availemassa juuri ravintolaa: ”Kysy vaan, kyllä tässä työn lomassa ehtii hetken höpötellä!”

Karaokepuoli avattiin heti 1.6.2020

Kuparikulmassa avattiin karaokepuoli jo heti alusta alkaen, kun ravintoloille annettiin lupa avata ovensa 1.6.2020 lähtien. On selvää, että ihmisiä tämä aihepiiri kovasti mietityttää. ”Varsinkin ensimmäisten viikkojen aikana asiakkaat soittelivat ja kyselivät etukäteen meidän käytännöistämme, ja myös paikan päällä moni tuli kysymään turvallisuusasioista”, Liukkonen kertoo ymmärtävään sävyyn.


”Meiltä saa aina tulla kysymään, jos tällaiset asiat mietityttävät. Kannustamme kyselemään aiheesta, ehdottomasti. Nämä ovat tärkeitä juttuja.”


Jonkin verran koronan vaikutus näkyy asiakaskunnassa. ”Paljon asiasta on epätietoisuutta. Ihan kaikkia kantiksia ei vielä ole näkynyt, mutta onhan tässä tietysti ihmisillä lomiakin ja muuta. Sen lisäksi meille on ilmaantunut paljon uusia kasvoja, jotka ovat tulleet meille karaoken perässä. Lähialueella muita karaokepaikkoja kun ei juurikaan ole vielä avattu.”

Keinot on monet

Kaikenlaisia Niksi-Pirkka -tyyppisiä ratkaisuja on tullut vastaan, mitä tulee mikkien hygieenisyydestä huolehtimiseen. Liukkonen kertoo, että Kuparikulmassa on löydetty tähän kuitenkin hyvä ja toimiva ratkaisu. Ainakin Kuparikulmassa, Populuksessa ja Anna K:ssa on tällä hetkellä käytössä UV-valolla toimivat mikindesinfiointilaitteet. Laite löytyi saksalaisesta Thomannin nettikaupasta.

Mikrofonin desinfiontilaite.

UVS S01 - Mikrofonin desinfiointilaite

”Mikki laitetaan viideksi minuutiksi koneen sisään, jonka aikana se desinfioituu. Kiireisinä iltoina saattaa olla, että viisi minuuttia tuntuu liian pitkältä ajalta. Keskimäärin karaokekappaleet eivät ihan sitä viittä minuuttia kestä, joten jos toinen mikki on käytössä ja toinen koneessa desinfioitumassa, joutuu väleissä vähän odottelemaan.”

Kiireisimpinä iltoina Kuparikulmassa käytetään koneen lisäksi myös ihan Karita-liinoja, jotka laitetaan kuminauhalla mikin ympärille, ja varsi pyyhkäistään desinfiointiaineella. Jokaisen laulajan jälkeen liina heitetään roskiin. ”Tämä on toiminut meidän kohdallamme ihan näppärästi”, Liukkonen kertoo.

Mikkien puhdistamista ravintola Kuparikulmassa.Kuparikulmassa mikrofonin päälle laitetaan Carita-kuituliina, joka vaihdetaan jokaisen laulajan jälkeen.

Keinoja on muitakin. Ravintolaan on tilattu myös kertakäyttöisiä mikinsuojia Kiinasta, mutta niiden saapumista vielä odotellaan. ”Tuotanto on siellä vasta nyt koronan myötä kunnolla aloitettu, joten ihan vielä emme ole saaneet mikinsuojia tänne meille asti”.  

Jo lähes joka paikassa näkyy asiakkaiden käytössä olevia desinfiointiainepulloja, mutta Kuparikulmassa on sen lisäksi vielä muutakin konkreettista asiakkaille tarjolla. ”Meillä on myös pari pakettia kertakäyttöhanskoja tiskillä asiakkaiden käyttöön, jos sellaiset haluaa laittaa mennessään laulamaan”. Tämän lisäksi voimassa on tietenkin nämä jo kaikille kovin tutuksi tulleet nyrkkisäännöt – käsien pesu useasti, ja kotiin jääminen, jos olo tuntuu yhtään kipeältä. Jos on pakko yskiä, niin yskitään hihaan. Nämä ohjeet varmaankin kaikki muistavat jo unissaankin, ja hyvä niin.

Rohkeasti laulamaan - turvallisuus edellä

Mitä haluaisitte kertoa asiakkaille, jotka pohtivat kannattaako laulamaan lähteä?

”Jos jonkinlaista viestiä pitäisi asiakkaille tästä välittää, niin haluaisin rohkaista ihmisiä laulamaan. Ainakin meidän ketjumme paikoissa hygieniasta pidetään todella tarkasti huolta, ja haluamme että ihmiset voivat tulla levollisin mielin laulamaan. Turvallisuus on meille tärkeää, ja välitämme asiakkaistamme. Haluamme että laulajat voivat tulla huoletta viettämään iltaa meille”, Liukkonen kertoo.

Kuparikulman ravintolapäällikkö Sami Liukkonen.

Kuparikulman ravintolapäällikkö Sami Liukkonen rohkaisee ihmisiä laulamaan karaokea.

Mikä Kuparikulma?

Kuparikulma on osa Karaoke Bars -ketjua ja sijaitsee Helsingin Pohjois-Haagan Lassilassa. Viihtyisästä lähiöravintolasta löytyy terassi, disco ja karaokepuoli Suomen reiluimmalla karaokevalikoimalla. Paikalle pääsee kauempaakin, sillä juna-asema sijaitsee 50m päässä.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin