Alkoholimainonta ravintolassa - mainostajan muistilista

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 3 min
18.8.2022 15:59

Kevätkelien koittaessa ravintoloiden terassit heräilevät talviuniltaan samalla tuoden mukanaan sesonkiin sopivat juomavalikoimat. Auringonpaiste houkuttelee asiakkaat After Workin pariin, joten on aika pyyhkiä pölyt ulkokalusteista ja päivittää mainokset ajan tasalle. Juomavalikoima on ravintolalle tärkeä myynnillinen tekijä hyvän katteensa vuoksi, mutta alkoholijuomien mainonnassa saa olla tarkkana. Jotta hyvät myynnit eivät jäisi sivusuun vähäisen mainonnan vuoksi, kokosimme yhteen kaikki mitä ravintolan tulee tietää alkoholijuomien markkinoinnista.

Näin vältyt virheitä

Alkoholilaki sisältää pitkän listan muistettavia säädöksiä koskien alkoholijuomien markkinointia ja hinnoittelua. Lakipykälien lisäksi myös Valvira on julkaissut kattavan ohjepaketin alkoholin mainonnan tueksi. Lähes satasivuisen oppaan lukeminen ravintolan kiireiden keskellä ei välttämättä kuitenkaan ole to do -listan kärkipäässä, joten voisiko virheiltä välttyä kahlaamatta läpi pitkiä ohjeistuksia?

Pohjoismaiden johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo Anora haluaa tuoda helpotusta tilanteeseen valmiilla mainosmateriaaleilla. Koska valikoiman esille tuominen ja uutuustuotteiden mainonta on myynnillisesti erittäin tärkeää, Anoran toteuttamat kuva- ja videomateriaalit ovat konkreettinen apu ravintoloiden myyntien kehittämiseen. Mainoksia ei tarvitse myöskään pyytää erikseen Anoralta, vaan niitä voi toistaa ilmaisen Feelment® Digital Signage -palvelun kautta. Valmiiden mainosmateriaalien hyödyntäminen on kaikin puolin järkevää, sillä niiden avulla ravintolat pääsevät nauttimaan stressittömästä ja tehokkaasta mainonnasta.

Miksi Anoran mainosmateriaalit kannattaa ottaa käyttöön?

1. Lakisäädösten noudattamisesta tulee helppoa

Hyvän tavan vastainen tai harhaanjohtava mainonta on kiellettyä, joka terminä sisältää hyvin laajan kirjon yksityiskohtia. Alkoholijuomien markkinoinnin tulee siis olla mahdollisimman neutraalia; esimerkiksi mainoksissa ei saa korostaa juoman alkoholipitoisuutta myönteisellä tavalla. Ilmaisut iso tai pieni -juoma tulkitaan harhaanjohtaviksi, jos mukana ei ole mainintaa juoma-annoksen todellisesta koosta.

Sanavalintojen lisäksi myös kuvien ja kuvioiden sijoittelulla on merkitystä. Tästä syystä alkoholimainosten tekeminen vaatii erityisen tarkkaa harkintaa. Lakisäädösten noudattamisesta voi kuitenkin varmistua käyttämällä valmiita mainoskuvia ja -videoita, joissa yksityiskohdat ovat mietitty ravintoloiden puolesta jo etukäteen.

2.   Laadukkaat mainokset kasvattavat myyntejä

Kirjoitimme aiemmin mainosnäyttöjen vaikutuksesta ravintolan myynteihin. Digitaaliset mainosmateriaalit ovatkin helppo tapa kohentaa kassavirtaa, mutta hyvänlaatuisten kuvien ja videoiden tekeminen vie ymmärrettävästi aikaa. Anoran valmiit mainosmateriaalit ovat huolella suunniteltuja; kuvanlaatu säilyy terävänä isollakin ruudulla toistettaessa ja ravintolat voivat vain nauttia näyttömainonnan tehokkuudesta.

3.   Sinun ei tarvitse murehtia brändien vaatimuksista

Jos mainoksia lähtee toteuttamaan itse, tulee aina huomioida brändien omat vaatimukset ja kuvamateriaalien tekijänoikeudet. Tuotemerkeillä on yleensä hyvin tarkat säädökset siitä millaisia kuvia ja asetelmia mainoksissa saa käyttää. Myös logojen väriyhdistelmät ja sijainnit ovat usein etukäteen määriteltyjä. Käyttämällä valmiita mainoksia ravintolan ei tarvitse murehtia juomabrändien vaatimuksista tai stressata siitä saako materiaaleja käyttää.

4.   Säästät aikaa ja rahaa

Valmiiden mainosmateriaalien käyttäminen säästää huomattavasti aikaa; valitset vain mainoksista ravintolaasi sopivimmat ja lisäät niihin halutessasi hinnat yhdellä napin painalluksella. Mainosten toistaminen diginäytöillä on myös kustannustehokasta, sillä toistaminen tapahtuu täysin veloituksetta Feelment® Digital Signagen kautta. Lue lisää palvelustamme painamalla tästä.

Lasi, jossa jäitä, sitruunan viipaleita ja juotavaa. Vieressä Feelmentin ja Anoran logot sekä teksti: Juomatoimittaja Anoran mainosmateriaalit nyt Feelmentissä.

Mitä ravintolan tulee tietää alkoholimainonnasta?

Alkoholijuomia mainostaessa tärkeintä on muistaa hyvän tavan mukainen ja asiallinen toteutus. Mainonnan tulee myös kohdentua täysi-ikäisille henkilöille kohtuukäyttöä tukevalla tavalla. Väkevien alkoholijuomien mainontaa on rajoitettu huomattavasti enemmän mitä mietojen. Säädökset tulee ottaa huomioon markkinoinnin jokaisella osa-alueella aina ravintolan fyysisistä tiloista sosiaalisen median kanaviin.

Väkevät alkoholijuomat

Väkevien alkoholijuomien markkinointi on sallittua ainoastaan anniskelupaikan tiloissa. Mainosten ei kuitenkaan tarvitse rajoittua pelkälle anniskelualueelle vaan niitä voi sijoittaa kaikkiin ravintolan käytössä oleviin tiloihin. Mainokset eivät tästä huolimatta saa näkyä selkeällä tavalla ravintolan tilojen ulkopuolelle. Myös väkevistä alkoholijuomista valmistettujen drinkkien mainonta on kiellettyä ravintolan ulkopuolella.

Väkevien alkoholijuomien hinnastoja saa nykyisin julkaista sekä painettuna että nettiversiona. Anniskeluhinnastoissa tulee kuitenkin olla kiinteät hinnat ja tuotteiden tulee olla esitetty yhdenmukaisella tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa siis joko-tai tekniikkaa; joko kaikista väkevistä juomista laitetaan esille samantyyliset tuotekuvat tai niitä ei laiteta ollenkaan.

Miedot alkoholijuomat

Pääsääntöisesti mietoja (max 22 %) alkoholijuomia saa markkinoida, kunhan se toteutetaan asiallisella tavalla. Ravintolat saavat toteuttaa esimerkiksi mietojen alkoholijuomien Happy Hour -mainontaa ja sijoittaa näitä mainoksia vaikkapa ravintolan ikkunaan, oveen tai sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä olevaan ständiin.

Alkoholimainonta sosiaalisessa mediassa

Mietoja alkoholijuomia voi mainostaa ravintolan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Somessa mainostettaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon ravintolan vastuu pitää huolta siitä, että kuluttajat eivät voi jakaa mainoksia. Myös kommentointia tulee rajoittaa joko estämällä se kokonaan tai poistamalla alkoholimainonnaksi katsottavat kuluttajien kommentit. Väkevien alkoholijuomien, niistä tehtyjen drinkkien tai niiden tuotenimen sisältävien mainosten käyttö on kiellettyä sekä sosiaalisessa mediassa että ravintolan verkkosivuilla.

Mainostajan muistilista

Tarkista nämä ennen mainoksen julkaisua

  • kyseessä on alkoholiton tai mieto juoma
  • mainos on hyvän tavan mukainen eikä sisällä harhaanjohtavia tietoja
  • kuvassa ei esiinny alaikäisiä tai selvästi päihtyneitä henkilöitä
  • mainoksessa ei kehoteta kuluttajaa osallistumaan peliin, arpajaisiin tai kilpailuun
  • kyseessä ei ole kuluttajan tuottamaa sisältöä
  • julkaisun jakamistoiminto ja kommentointi on estetty tai vaihtoehtoisesti alkoholimainonnaksi katsottavat kuluttajien kommentit poistetaan

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin