Miten karaokekappaleet tehdään? Osa 2/2

~
5min
~
4.1.2021
Miten karaokekappaleet tehdään? Osa 2/2

Tässä blogisarjassa avataan maailmaa karaoketaustojen takana. Saamme viikoittain useita kymmeniä karaoketoiveita ja usein odotetaan kappaleen olevan laulettavissa jo viikonloppuna. Ensimmäisessä osassa kerroimme karaokekappaleen tuottamisesta itse, sekä millainen matka toiveesta studioon on.  

Osassa 2/2 keskitytään karaokekappaleen tekemiseen olemassa olevan kappaleen alkuperäisestä taustaraidasta.


Miten valmiista kappaleesta voi tehdä karaoketaustan?

Kappaleen tuottaminen studiossa on työlästä ja maksaa paljon. Tästä syystä kaikkia kappaleita ei voida alusta alkaen tuottaa. Toinen ja yhä yleisempi tapa on tuottaa karaoketausta kappaleen alkuperäisestä taustaraidasta.  

Jos kappaleesta on tallessa studiotiedostot, niin prosessi on helppo: poista vain lead-lauluraidat ja suurin työ on tehty. Tämän jälkeen taustaraidat toimitetaan sanoitukseen ja julkaistaan Maestro Pro:hon.  


Miksi alkuperäinen taustaraita kannattaa hyödyntää myös karaokessa?

Musiikintuotannossa käytetään paljon ääniefektejä sekä luodaan täysin uniikkeja soundeja, jotka tekevät kappaleen replikoinnista entistä työläämpää. Useat tyylilajit, kuten hevi, on myös erittäin vaikeaa replikoida kustannustehokkaasti, jonka vuoksi karaoketuottajat eivät niitä tee.

Maestro Pro:n tuotannosta esimerkiksi Stam1nan ja Mokoman karaokekappaleet ovat alkuperäisillä taustaraidoilla.


Kolme syytä luoda omasta musiikista myös karaokeversio


1. Tausta on jo tehty ja poistamalla lead-lauluraita, saadaan siitä karaokekelpoinen.

2. Karaoken avulla sitoutat kuulijakuntaasi sekä promoat musiikkiasi.

3. Saat helposti lisätulovirtaa. Mitä enemmän kappaleita on tarjolla, sitä enemmän kertyy laulukertoja ja tämä tarkoittaa suurempia tilityksiä. Me Maestro Pro:lla tilitämme sinulle jokaisesta lauletusta kappaleesta.


Sopimukset


Kun alkuperäisestä kappaleesta tuotetaan karaoketausta, tarvitaan tekstinkäyttöoikeuden lisäksi sopimus taustaraidan käytöstä. Luvat myöntää aina sanoittaja ja säveltäjä tai kustantaja, jos sellainen on.  

Tilitykset

Verrattuna suoratoistopalveluihin, karaoketaustoista saatavat korvaukset ovat moninkertaisia ja jakautuvat reilusti, eli todellisen käytön mukaan. Jokaisesta lauletusta kappaleesta maksetaan korvaus.

Aloita kokeilujakso