Miten karaokekappaleet tehdään? Osa 1/3

~
6min
~
4.1.2021
Miten karaokekappaleet tehdään? Osa 1/3
"Tässä blogisarjassa avaan maailmaa karaoketaustojen takana. Saamme viikoittain useita kymmeniä karaoketoiveita, ja usein kappaleen odotetaan olevan laulettavissa jo viikonloppuna. Tämän vuoksi ajattelin avata karaokemaailmaa hiukan syvemmin."

Yleisesti karaoken tekemisestä


Kappaleiden ”karaokesoimiseksi” on olemassa kaksi reittiä: 1) Kappale tuotetaan alusta alkaen ja 2) Käytetään alkuperäistä levytaustaa, josta poistetaan lauluraita. Tässä kirjoituksessa keskitytään kohtaan 1, eli millainen prosessi kappaleella on toiveesta laulettavaksi versioksi.  

Myös alkuperäisen levytaustan hyödyntämisestä karaokessa kerromme myöhemmin tässä sarjassa.

Karaoketoive


Ensimmäinen tehtävä on selvittää, löytyykö toivottua kappaletta valmiina karaokeversiona joltain tuottajalta. Maestro Pro:n karavalikoima on markkinoiden kattavin, joten usein valmista versiota ei löydy. Tässä tapauksessa biisitoive kirjataan ylös meidän tuotantolistalle, mutta välitämme toiveet myös yhteistyökumppaneille, jolloin kappaleen tuottaminen on todennäköisempää.

Tehdäänkö kaikki toiveet?

Toivotut kappaleet ovat prioriteettilistan kärkipäässä ja niitä pyritään tuottamaan mahdollisimman paljon. Karaokekappaleen tekeminen maksaa kuitenkin rahaa ja tuottajat odottavat niiden ”maksavan itsensä takaisin”. Jokaisen kappaleen kohdalla on mietittävä erikseen, onko sitä taloudellisesti järkevä tuottaa, eli kuinka paljon kappaletta lauletaan tietyssä ajassa. Tästä syystä joitain kappaleita ei voi tuottaa.


Tekstinkäyttöoikeus


Ennen kappaleen tuotantoa pitää varmistaa, että meillä on tarvittavat oikeudet tehdä kappaleesta karaokeversio. Karaokessa tämä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme tekstinkäyttöoikeuden (ns. Graafinen oikeus). Graafinen oikeus tarvitaan lyriikoiden esittämiseksi taustaraidan päällä.

Lain mukaan kappaleen tiedot ja oikeuksien haltijat (säveltäjä, sanoittaja ja kustantaja) tulee näkyä aina ennen kappaleen alkua. Olet saattanut huomata, että TV:n musiikkiohjelmissakin tekijänoikeustiedot näkyvät aina kappaleen alussa. Ilman näitä on selvää, ettei karaoketaustaan ole hankittu oikeuksia.


Tuotanto


Kun luvat on kunnossa ja biisi on todettu järkeväksi tehdä, päästään vasta itse asiaan. Maestro Pro -sarjan tuotantoprosessi etenee siten, että ensin kappale lisätään tuotantojonoon, joka on meidän ja käyttämämme studion ”työlista”. Studiolla kappaleen tuottaminen, miksaaminen ja masterointi kestää n. 1-2 päivää, jonka jälkeen valmis taustaraita siirtyy tekstitettäväksi. Tekstitetty kappale on viimein valmis julkaisuun ja näin ravintola-asiakkaat saavat jälleen uutta laulettavaa.


Maestro Pro -karaokesarja


Maestro Pro -karaokesarja on keskittynyt tuoreeseen kotimaiseen musiikkiin ja julkaisemme vähintään yhden uuden kappaleen joka viikko. Kotimaisista tuottajista myös Melplay ja Finnhits julkaisevat uusia kappaleita säännöllisesti. Tuotantomäärässä mitattuna aktiivisin on Sunfly, joka tuottaa ulkomaalaisia kappaleita.

Näet uudet karaokejulkaisut Maestro Pro:n ”uutuudet”-kohdasta.Miten voit toivoa karaokekappaletta?

Voit lähettää karaoketoiveita suoraan meille täältä. Välitämme toiveesi myös muille karaoketuottajille ja halutessasi ilmoitamme sinulle, kun toiveesi on lisätty laulettavaksi Maestroon.

Aloita kokeilujakso