
Taustamusiikin yksi tarkoituksista on olla ”äänitapettia”, jonka ansiosta oman seurueen keskustelu ei kuulu naapuripöytään tai viereiseen sovituskoppiin (ks. Kilpiö 2005). Toinen tarkoitus on lisätä henkilökunnan viihtyvyyttä, ja näin kasvattaa työn tehokkuutta (ks. Wyatt, Langdon & Stock 1937).
Taustamusiikki on kuitenkin paljon muutakin. Sen avulla voit valita kohderyhmäsi.
Musiikilliset kokemukset ovat vahvasti sidoksissa elämäntilanteeseen ja tuottavat ihmisille tiedostamattomasti enemmän tai vähemmän miellyttävän olon (ks. Peltola 2016). Tarkasti valittu taustamusiikki vaikuttaa siihen, tunteeko asiakas itsensä tervetulleeksi kyseisessä paikassa vai onko paikka tarkoitettu toisenlaiselle kohderyhmälle.
Tästä mielenkiintoinen esimerkki oli, kun Tampereen Koskikeskus haluttiin rauhoittaa öisen aikaan nuorison hengailulta. Nuoriso kaikkosi alueelta vaihtamalla taustamusiikiksi klassista musiikkia. Täytyy muistaa, että ikään perustuva luokittelu on yleistystä, keski-ikäiset ja vanhemmat voivat kuunnella ”nuorten musiikkia” ja päinvastoin. Nykyään musiikkityylit sekoittuvat sulavasti keskenään. Musiikilla on kuitenkin mahdollista rajata kohderyhmää iän perusteella suuntaa antavasti.
Tässä esimerkkejä soittolistoista, joiden avulla voit rajata kohderyhmänne haluamaanne suuntaan.
5 - Kokeile näitä, jos haluat houkutella nuorekkaampaa kohdeyleisöä
Näillä soittolistoilla saa luotua ympäristöstä nuorekkaan ja modernin kuuloisen. Syntyy tunnelma, että täällä ollaan ajan hermolla. Soittolistoilla on uutta ja tunnettua musiikkia. Rap ja R&B ovat nyt kovimmassa huudossa. Chill Rap ja Fresh R&B ovat erityisen toimivia listoja tähän tarkoitukseen, mutta myös tarpeeksi rentoja etteivät karkota heti asiakkaita, jotka eivät ole näiden genrejen ystäviä. 2020-listat koostuvat ulkomaisista ja suomalaisista uusimmista pop-hiteistä ja päivittyvät sitä mukaa, kun uusia hittejä tulee. Chill Dance ja Pop Deluxe sisältävät myös vähemmän kuultua musiikkia ja luovat nuorekkaan, modernin ja tyylikkään tunnelman.

6 - Jos haluat houkutella keski-ikäistä ja vanhempaa kohdeyleisöä
Näillä soittolistoilla saa luotua varttuneempaa tunnelmaa, jossa keski-ikäiset ja vanhemmat tuntevat olonsa tervetulleiksi. Soittolistavalinnoilla saa vielä hienosäädettyä haluttua äänimaailmaa. Pop & Jazz sopii tasokkaaseen ja rauhalliseen tunnelmaan, kun taas Soul Jazz ja Groove tuovat tyylikkääseen tunnelmaan lisää meininkiä. Adult Oriented Rock taas toimii vaihtoehtona, jos haluaa lisätä edelliseen tunnelmaan kevyttä rokkia. Suomi Soulilla ja Modernilla Iskelmällä korostetaan kotimaisuutta ja helpommin lähestyttävää tunnelmaa, kun taas Finnhitsin tahdissa saatetaan yhteislaulut tulille ja saadaan tanssijalka vipattamaan.

7 - Kun haluat vedota kaiken ikäisiin ja mahdollisimman laajalla skaalalla
Näillä soittolistoilla saa luotua ympäristöön tunnelman, jossa kaikenikäiset viihtyvät ja tuntevat olevansa kohderyhmää. Soittolistojen salaisuus piilee siinä, että musiikissa on jotain vanhaa, esimerkiksi melodia tai sanoitukset, jotka on puettu uusiin vaatteisiin, esimerkiksi moderneihin saundeihin. Näistä esimerkkinä Modern Soul, Nu Disco ja Soulful House -listat. Tai biisit ovat luonteeltaan sellaisia, jotka iskevät ihmisiin riippumatta heidän iästään. Niiden saundi saattaa olla iätön ja trendikäs ajasta riippumatta. Ihmiset myös tottuvat suosittuihin, paljon kuultuihin musiikkityyleihin ja biiseihin ja vähitellen pitävät niitä miellyttävämpinä, vaikka aluksi eivät olisi niistä pitäneetkään. Muutenkin nykyään uusi pop-musiikki on eri genrejen ja vuosikymmenien hiekkalaatikko ja kattaa entistä suuremman yleisön vauvasta vaariin ja mummoon. Biisit voivat olla niin pop-klassikoita, uusia listahittejä kuin samettisen kauniita chillout -biisejä. Näistä esimerkkinä Chill Pop, Chillout Lounge, Pop ja Suomipop -listat.

Kokeilemalla eri soittolistoja voit huomata musiikin vaikutuksen yllättävänkin nopeasti ja selkeästi. Yllä vain muutamia esimerkkejä, mutta samaa logiikkaa käyttäen voit selata soittolistakirjastoa ja useita soittolistoja samanaikaisesti sekoittaen voit tehdä juuri teiltä kuulostavan musiikkimaailman.
Muistakaa, että nämä ovat vinkkejä, joita saa, mutta ei tarvitse käyttää. Te tunnette ravintolanne parhaiten ja voitte itse luoda omankuuloisen saundinne luomalla eri soittolistojen sekoituksen. Kokeilkaa laittaa useita soittolistoja samanaikaisesti soimaan ja joka päivä lisätä tai poistaa yksi soittolista soivien soittolistojen joukosta. Näin vähitellen muodostuu parhaat soittolistojen joukot joka tilanteeseen, esim. arkipäiville, viikonlopuille, aamuille, päiville ja illoille. Jos haluatte tietää missä soittolistassa soiva biisi löytyy, kirjoittakaa biisi etusivun hakukenttään ja painakaa alta soittolistat. Esille tulee soittolista/soittolistat, joilla biisi on. Tämä voi auttaa selvittämään, mistä soittolistoista pidätte eniten tai päinvastoin ette pidä. Hyvää tutkimusmatkailua musiikin ja soittolistojen maailmaan. 😊
PS: LUITKO JO BLOGISARJAN ENSIMMÄISEN OSAN?
Vilkaise täältä, miten voit vaikuttaa asiakkaan ostokäyttäytymiseen soittolistavalinnoilla.

Lähteet:
Kilpiö, K. (2005). Kulutuksen sävel: suomalaisen mainoselokuvan musiikki 1950-luvulta 1970-luvulle. Helsinki: Like. Väitöskirja.
Peltola, H.-R. (2016). Kind of blue: emotions experienced in relation to nominally sad music. Jyväskylän Yliopisto. Väitöskirja.
Wyatt, S. & Langdon, J. N. & Stock, F. G. L. (1937). Fatigue and boredom in repetitive work. Report of the Industrial Health Research Board No. 77. London.