Mitä listoja ravintolassasi kannattaa soittaa? Katso asiantuntijan vinkit - Osa 1/3

~
9min
~
4.11.2020
Mitä listoja ravintolassasi kannattaa soittaa? Katso asiantuntijan vinkit - Osa 1/3
”Mitäs sitä nyt laittaisikaan soimaan. No, on tässä muutakin tekemistä, klikataan nuo samat mitkä meillä yleensäkin soi.”

Kuulostaako tutulta?

Monesti voi olla hankala päättää minkälaista musiikkia ravintolassa soittaisi. Saattaa olla, ettei koko asiaan kiinnitä paljoa huomiota.  Musiikki on kuitenkin asia, jonka asiakas havaitsee ensimmäisenä, kun astuu ravintolaan sisään ja luo heti assosiaation ravintolasta sen pohjalta. Musiikin suunnitteluun siis kannattaa panostaa. On tehty useita tutkimuksia, jotka todistavat kuinka suuri vaikutus oikeanlaisella musiikilla voi olla asiakkaan viihtyvyyteen ja jopa ostokäyttäytymiseen. Ensin kannattaa miettiä minkälainen on ideaali asiakasryhmä, minkälaisella musiikilla heitä houkuttelee ja sitä kautta saa heidät viihtymään.  

Tämän blogisarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme neljää eri käyttötarkoitusta, joilla saa tunnelmaa muokattua haluamaansa suuntaan. Musiikkiasiantuntijamme Matti (aka. Dj Mazaboogie) keräsi teille käteviä listaesimerkkejä erilaisiin tarkoituksiin. Pistä listat kokeiluun, ja katso minkälaisen vaikutuksen saat aikaiseksi!  

"Taustamusiikin avulla voidaan määrittää ja rajata alueita tai kohderyhmää, luoda mielikuvia ja erottautua kilpailijoista. Harkiten valitulla taustamusiikilla on mahdollista vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen."

(Sanna Toivola, 2012. Taustamusiikin äänenvoimakkuuden vaikutus asiakkaiden kokemuksiin ravintolan viihtyisyydestä. Jyväskylän yliopisto.)  

1 - Ruokaravintolat - kun haluat että asiakas pysyy pidempään

Usein varsinkin hiljaisempina iltoina tavoite on se, että asiakas viihtyy pitkään ja tilaa illan mittaan lisää syötävää ja juotavaa. Tässä joitakin listoja, joita kannattaa kokeilla jos tavoitteena on saada asiakas pysymään kauemmin ja näin myös ostamaan enemmän. Hidastempoinen musiikki saa asiakkaan syömään hitaammin ja näin tilaamaan enemmän juotavaa. Kun musiikin tyyli istuu ympäristöön ja brändiin, asiakas arvottaa ruokakokemuksensa korkeammalle, viihtyy ravintolassa pidempään ja näin tilaa esim. jälkiruuan tai alkuruuan pääruuan lisäksi.  

Näitä listoja soittamalla luot viihtyisän tunnelman ja asiakas haluaa pysyä pidempään:

Kokeile näitä jos haluat että asiakas viihtyy ravintolassa pidempään

2 - Jos haluat että asiakas pysyy vähemmän aikaa ja tekee ostopäätöksen nopeasti

Joskus esimerkiksi tilojen ollessa rajalliset, toivotaan että asiakas tekisi pian tilaa uusille ostajille, eikä välttämättä jäisi paikan päälle rauhassa nauttimaan kahvikupillista. Esimerkiksi kiireisenä lounasaikana voi olla tarve saada väki liikkumaan ripeämmin. Alla listoja, joilla voi saada asiakkaan liikkeitä kiritettyä. Nopeatempoinen musiikki saa asiakkaan toimimaan, syömään ja tekemään ostopäätöksen nopeammin. Vähemmän tunnettu musiikki ei herätä liikaa huomiota ja pitää asiakkaan liikkeellä. Käyttämällä vanhempaa, modernimpaa tai iätöntä musiikkia saa rajattua kohderyhmän halutuksi heti asiakkaiden astuessa ravintolaan sisään.

Näillä listoilla voit saada asiakkaan tekemään ostopäätöksiä nopeammin:

Kokeile näitä jos haluat että asiakas tekee ostopäätöksen nopeasti ja viipyy lyhyemmän aikaa

3 - Kodinomainen, helposti lähestyttävä tunnelma

Haluatko, että asiakkaalle tulee kotoisa, viihtyisä ja helposti lähestyttävä tunnelma ravintolassanne? On tutkittu, että silloin kannattaa soittaa tuttua musiikkia. Tunnettu musiikki ja hitit ovat samaistuttavia, tuovat muistoja omasta elämästä ja näin tuottavan matalan kynnyksen astua ravintolaan sisään ja viettää siellä aikaa, vaikka ei olisikaan laittanut parhaita vaatteitaan päälle. Ravintolaan sisään astuessa syntyy myös assosiaatio kohtalaisen edullisesta hintatasosta. Kokeile näitä listoja, jotka laulattavat isoja seurueita ja saavat yksin istujat muistojen maailmaan.

Voit luoda kodinomaista, helposti lähestyttävää tunnelmaa näiden soittolistojen avulla:

Kokeile näitä luodaksesi kodinomaista, helposti lähestyttävää tunnelmaa

4 - Tasokas tunnelma, uniikkia, tuntemattomampaa ja iätöntä musiikkia

Haluatko, että asiakas tuntee astuvansa sisään laadukkaaseen ja tasokkaaseen ravintolaan? Haluatko, että asiakas pitää ravintolakokemustaan erityisenä, josta kertoa mahdollisesti ystävilleen? Vähemmän tunnetun ja iättömän musiikin soittaminen luo tällaisen tunnelman. Kun ravintolassa soi musiikki, jota asiakas ei koe tutuksi ja assosioi sitä tiettyyn paikkaan ja aikaan hän tuntee olevansa uudessa maailmassa ja haluaa ottavan kokemuksestaan kaiken irti esim. tilaamalla kokonaisen menun pelkän pääruoan sijasta, ja viettämällä ravintolassa koko illan. Soittamalla tiettyjä musiikkityylejä, saat korostettua brändisi arvoja esim. modernius, luonnonläheisyys, innovatiivisuus, taiteellisuus, perinteisyys jne. Yksinkertainen esimerkki: soittamalla Downtempo Electronica –listaa, luot tyylikkään modernin tunnelman ja soittamalla Hard Bop –listaa, luot perinteisen tasokkaan tunnelman.

Kokeile näitä luodaksesi tasokasta tunnelmaa

Muistakaa, että nämä ovat vinkkejä, joita saa mutta ei tarvitse käyttää. Te tunnette ravintolanne parhaiten ja voitte itse luoda omankuuloisen saundinne luomalla eri soittolistojen sekoituksen. Kokeilkaa laittaa useita soittolistoja samanaikaisesti soimaan ja joka päivä lisätä tai poistaa yksi soittolista soivien soittolistojen joukosta. Näin vähitellen muodostuu parhaat soittolistojen joukot joka tilanteeseen, esim. arkipäiville, viikonlopuille, aamuille, päiville ja illoille. Jos haluatte tietää missä soittolistassa soiva biisi löytyy, kirjoittakaa biisi etusivun hakukenttään ja painakaa alta soittolistat. Esille tulee soittolista/soittolistat, joilla biisi on. Tämä voi auttaa selvittämään, mistä soittolistoista pidätte eniten tai päinvastoin ette pidä. Hyvää tutkimusmatkailua musiikin ja soittolistojen maailmaan. 😊  

Mikäli ette työnne ohessa ehdi tehdä tätä itse tai haluatte vinkkejä juuri teidän ravintolanne musiikkimaailmaan, autamme teitä erittäin mielellänne. Jos taustamusiikkipalvelun käyttöönotto mietityttää, kurkkaa tästä 5 syytä musiikkipalvelun hankintaan.

Aloita kokeilujakso